Terug naar omgeving

Kunst en geschiedenis van Borgloon

  • PIT : Kunst in openlucht met het doorkijkkerkje als stokpaardje.
  • Kastelen van Borgloon: door de rijke bodem en bijzondere heuvelligging werden in de loop der tijden verscheidene kastelen gebouwd in de omgeving van Borgloon. Heel wat van deze kastelen zijn open voor het publiek.
  • Gravenstad Borgloon: Borgloon was in middeleeuwse tijden het centrum van wat nu de volledige provincie Limburg omvat. Getuige hiervan zijn de verscheidene monumenten, abdijen en kastelen.
  • Stroopfabriek: de bijnaam van de Lonenaren is de Strooplekkers: het vele fruit werd omgezet in stroop. Het fruit werd op zijn beurt naar de stroopfabriek gebracht. De fabriek onderging de laatste jaren een grondige renovatie en is sinds 2019 opnieuw te bezichtigen.
  • Onze buren wisten ons trouwens te vertellen dat onze eigen boerderij vroeger zelf een kleine stroopstrokerij huisvestte. Logisch toch? Een kleine ode aan deze legende: de stroop die je bij het ontbijt krijgt, is volledig home made.
  • Romeins verleden: onze boerderij ligt aan de Romeinse Kassei. Dit zou volgens de geschiedenis één van de beroemde Romeinse heirbanen geweest zijn die deze regio verbond met Rome. Op twee kilometer van onze B&B werden trouwens resten gevonden van een Romeinse villa. Een stille getuige van een roemrijk verleden en van de Romeinse aanwezigheid in deze contreien. 2.000 jaar geleden zou er reeds aan wijnbouw gedaan zijn op onze Loonse velden. Wij zetten die traditie voort en startten in 2018 met de uitbouw van een eigen wijndomein onder de naam De Romeinse Katzei.
© De Romeinse Katzei 2021